


Maltozoon





Opis
Maltodekstryna to preparat skrobiowy w postaci sypkiego białego proszku, otrzymywany w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji wodnej zawiesiny skrobi ziemniaczanej, poddany następnie suszeniu rozpyłowemu.
ZASTOSOWANIE:
Maltodekstryny ze względu na swój skład i własności znalazły szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu spożywczego.
Stosuje się m.in. do:
w produkcji wyrobów cukierniczych są składnikiem wszelkiego rodzaju pomad i przekładek, zwiększają wyrównanie wilgotności względnej, zabezpieczają przed twardnieniem i krystalizacją cukrów, działają korzystnie na słodki smak i plastyczność wyrobów (maltodekstryny zawierają np. karmelki twarde i nadziewane, drażetki, polewy cukiernicze)
w piekarnictwie cukierniczym maltodekstryny polepszają konsystencję wyrobów, regulują lepkość ciasta, jego kruchość i porowatość, zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu, przedłużają świeżość (maltodekstryny zawierają np. ciasta drożdżowe, sucharki, herbatniki, biszkopty, wafle, nadzienia do ciast, kremy do tortów)
w produktach spożywczych sproszkowanych (sosy, zupy, przyprawy, ekstrakty owocowe) poprawiają wartość odżywczą, ułatwiają upłynnienie, poprawiają własności emulgujące i stabilizujące, zwiększają równowagę wilgotności względnej
w produkcji napojów odżywczo-wzmacniających pozwalają podwyższyć suchy ekstrakt, obniżają słodycz, uwydatniają działanie substancji aromatycznych (maltodekstryny zawierają np. napoje i syropy owocowe, napoje regeneracyjne i izotoniczne)
w produkcji mrożonek (lodów, kremów, deserów) dodatek maltodekstryn podwyższa temperaturę zamarzania, sprzyja rośnięciu i stabilizacji piany
W kuchni molekularnej stosuje się do pudrów, ziemi, oraz piasek.
Opinie o produkcie (0)

