


Kurs kuchni molekularnej





Opis
Czym jest kuchnia molekularna
„Kuchnia molekularna poszerza spektrum klasycznej sztuki kulinarnej i otwiera nowe światy smakowe, aromatyczne i doświadczenia a wytwory tej magicznej kuchni są czasem tak zachwycające, że można je wystawiać jako eksponaty w galeriach sztuki..."
Cytowane powyżej zdanie jednego z mistrzów sztuki kulinarnej podziela coraz większe grono miłośników dobrego i ciekawego jedzenia. Kuchnia molekularna podbija świat. Jej pokazy budzą ogromne zainteresowanie, ma wielu fanów ze świata amerykańskiego biznesu i polityki takich jak znany burmistrz Nowego Jorku - Michael Bloomberg. Zainspirowany nią, aktor, Keanu Reeves tworzy w Kalifornii własne restauracje.
Molekularne gotowanie to nie, jak może się wydawać, przetwarzanie produktów za pomocą chemii, ale przyrządzanie dań z całkowicie naturalnych składników. W dużej mierze polega to na zasadzie dekonstrukcji czyli rozkładaniu dań na czynniki. Ma to na celu osiągnięcie idealnego, czystego i doskonałego smaku potraw.
„Istota, jak dawniej, tkwi w gotowaniu” – mówi Heston Blumenthal, szef kuchni w prestiżowej podlondyńskiej restauracji The Fat Duck.
W polskich mediach trwa dyskusja nad tym czy kuchnia molekularna jest sztuką czy też nauką. Pewnie jest i jednym i drugim, ale przede wszystkim jest cudowną zabawą z zaskakującymi smakami, aromatami i temperaturą. Zabawą dostępną dla każdego kto jest przejawia ciekawość, obecną przecież w większym lub mniejszym stopniu w każdym z nas.
Organizujemy dla Państwa pokazy, szkolenia, prezentacje dla firm lub inne formy ekospozycji.
Po więcej informacji zapraszamy na adres e-mail: sklep@avan-garda.pl lub www.lukaszkonik.pl
Opinie o produkcie (0)

